Creaspac aktie: En djupdykning i det svenska SPAC-bolaget

June 13, 2024
4
Aktierblog main image

Creaspac aktie: En djupdykning i det svenska SPAC-bolaget

Innehållsförteckning

Bakgrund

Creaspacs investeringsstrategi

Finansiella resultat och nyckeltal

Pågående förvärvsdiskussioner

Framtidsutsikter och avveckling

FAQ

Bakgrund

Creaspac (2024-06-13) är ett svenskt förvärvsbolag, även känt som ett Special Purpose Acquisition Company (SPAC), som etablerades på initiativ av Creades. Bolaget noterades på Nasdaq Stockholm sommaren 2021 med målet att förvärva och notera ett tidigare onoterat bolag med ett marknadsvärde i storleksordningen 2-5 miljarder kronor.

Creaspacs investeringsstrategi

Creaspac letar inte aktivt efter investeringar inom en specifik industri utan utgår från tre teman: (i) Bolag som gynnas av långsiktigt positiva underliggande trender, (ii) Bolag som befinner sig vid någon form av vägskäl, exempelvis internationalisering, samt (iii) Bolag som har behov av en tydlig huvudägare med förmåga att realisera bolagets fulla potential.Även om Creaspac inte är låst vid en viss bransch, finns det vissa industrier där man förväntar sig finna bolag som möter dessa teman, såsom finansiella tjänster, industriella tjänster, konsumentvaror och teknologi.

Finansiella resultat och nyckeltal

I det senaste kvartalsrapporten för januari-mars 2024 redovisade Creaspac ett resultat efter skatt på 18 miljoner kronor, motsvarande 0,71 kronor per aktie. Sedan september 2022 erhåller bolaget ränta på likvida medel, inklusive medel insatt på spärrat konto, vilket genererade en ränteintäkt på 24 miljoner kronor under kvartalet.Creaspac hade likvida medel på 20 miljoner kronor vid kvartalets utgång, att jämföra med 220 miljoner kronor vid årsskiftet. Bolaget har hållit nere omkostnaderna och tack vare stigande ränteintäkter förväntas aktieägarna vid en eventuell avveckling erhålla ett belopp som överstiger de 100 kronor per aktie som betalades vid noteringen.

Pågående förvärvsdiskussioner

Enligt vd John Hedberg har Creaspac under året utvärderat ett större antal möjliga förvärvssituationer, och några av dessa är aktivt pågående. Bolaget upplever ingen stress rörande att komma till avslut, då deras enda uppdrag är att hitta och genomföra ett bra förvärv.Creaspac har haft nio diskussioner som tagit sig till slutfasen, varav ungefär hälften har varit grundarägda och grundarledda bolag, och den andra hälften har ägts av andra investerings- eller PE-bolag. Hälften av diskussionerna har fallit på grund av att man inte kunnat motivera säljarnas värderingsanspråk, medan övriga processer antingen avbrutits på grund av fallande värderingar under pågående diskussioner eller att affären inte bedömts genomförbar av andra orsaker.

Framtidsutsikter och avveckling

Creaspac har knappt ett år kvar på sig att genomföra ett förvärv innan investeringsperioden löper ut. Om inget lämpligt målbolag hittas kommer bolaget att avvecklas och återföra medel till aktieägarna, sannolikt inom någon månad efter ett eventuellt beslut om likvidation.Vd John Hedberg betonar att Creaspac är avtalsmässigt uppbundet att kvarstå som en långvarig ägare i det eventuellt förvärvade bolaget. Om inget tillräckligt attraktivt målbolag hittas inom den kvarvarande tidsperioden kommer ingen affär att genomföras.Enligt en analys från Placera (2023-03-15) finns det några hyggligt säkra kronor per aktie att tjäna för den som går in på nuvarande aktiekurser runt 95-96 kronor, om Creaspac istället avvecklas. Dock ifrågasätts om det är värt besväret om det bara är den avkastningen man är ute efter, med tanke på att det numera går att hitta sparkonton som ger närmare 3 procent ränta.

FAQ

Vad är ett SPAC-bolag?

Ett SPAC-bolag, eller Special Purpose Acquisition Company, är ett tomt bolag som går ut och samlar in kapital genom en notering på börsen. Pengarna används sedan för att förvärva ett annat, oftast onoterat, bolag inom en viss tidsram. Efter förvärvet byter SPAC-bolaget namn och verksamhet till det förvärvade bolaget.

Varför bildades Creaspac?

Creaspac bildades på initiativ av Creades med målet att förvärva och notera ett tidigare onoterat bolag med ett marknadsvärde i storleksordningen 2-5 miljarder kronor.

Vilka teman letar Creaspac efter i potentiella målbolag?

Creaspac letar efter bolag som (i) gynnas av långsiktigt positiva underliggande trender, (ii) befinner sig vid någon form av vägskäl, exempelvis internationalisering, samt (iii) har behov av en tydlig huvudägare med förmåga att realisera bolagets fulla potential.

Vad händer om Creaspac inte hittar ett lämpligt målbolag?

Om Creaspac inte hittar ett lämpligt målbolag inom den kvarvarande investeringsperioden kommer bolaget att avvecklas och återföra medel till aktieägarna, sannolikt inom någon månad efter ett eventuellt beslut om likvidation.

Hur mycket kan aktieägarna förvänta sig få tillbaka vid en avveckling?

Tack vare att Creaspac hållit nere omkostnaderna och haft stigande ränteintäkter är det rimligt att förvänta sig att aktieägarna vid en avveckling kommer erhålla ett belopp som med några kronor överstiger de 100 kronor per aktie som betalades vid noteringen.

AktieNyheterna ger dig de senaste nyheterna, analyserna och insikterna om aktiemarknaden, investeringar och företag. Håll dig uppdaterad och få en djupare förståelse för finansvärlden.

Explore More Categories

Var först med att hålla dig informerad!

Prenumerera på vårat nyhetsbrev för exklusivt innehåll och expertråd:

Subscribe to our newsletter

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Prenumenera nu!