Polestar aktie kurs i fritt fall – hotas av dubbel avnotering

June 12, 2024
5
Aktierblog main image

Polestar aktie i fritt fall – hotas av dubbel avnotering

Innehållsförteckning

  • Inledning
  • Kurskollaps under kritisk nivå
  • Dubbla hot om avnotering
  • Nasdaqs varning om bristande regelefterlevnad
  • Ordföranden försvarar aktien
  • Analytikernas syn på krisen
  • Framtidsplaner för att vända skutan
  • FAQ

Elbilstillverkaren Polestars aktie har den senaste tiden befunnit sig i en djup kris. Aktiekursen har rasat till under den kritiska nivån på 1 dollar per aktie, vilket hotar bolaget med avnotering från Nasdaq-börsen. Samtidigt kvarstår ett tidigare hot om avnotering på grund av försenade kvartalsrapporter. Polestar befinner sig därmed i en desperat situation där de kämpar mot klockan för att räta upp skutan.

Kurskollaps under kritisk nivå

Under tisdagen den 6 juni kollapsade Polestars aktie (Carup 12/6-2024) på Nasdaqbörsen i New York. Trots att flera andra elbilsaktier rusade efter att Xpeng lämnat en bättre rapport än väntat, rasade Polestars depåbevis med närmare 14 procent. På bara två dagar minskade aktiekursen med över 20 procent till under 1 dollar."Det är väldigt frustrerande att se aktien falla så här", säger Pär Andersson, en av de många småsparare som fått Polestar-aktier efter Volvo Cars utskiftning, till SvD (12/6-2024).Enligt Nasdaqs regler kan aktier som inte uppnår 1 dollar under 30 på varandra följande börsdagar avnoteras. Detta innebär att Polestar nu riskerar en ny varning från Nasdaq utöver den tidigare varningen om bristande regelefterlevnad.

Dubbla hot om avnotering

Polestars aktiekurskollaps under den kritiska 1-dollarsnivån innebär att bolaget hotas av avnotering av två skäl:

  1. Bristande regelefterlevnad gällande rapportering till SEC och Nasdaq.
  2. Aktiekurs under 1 dollar i över 30 dagar.

"Investerare befinner sig i ett mardrömsläge med Polestar just nu. Bolaget har enorma utmaningar framför sig för att undvika avnotering", säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till SvD (12/6-2024).

Nasdaqs varning om bristande regelefterlevnad

I maj fick Polestar en varning från Nasdaq om att de inte följer börsens regler gällande rapportering. Elbilstillverkaren har varit sen med att skicka in sin årsredovisning för 2023 och kvartalsrapport för Q1 2024 till den amerikanska finansinspektionen SEC."Om Polestar inte kan uppfylla kraven för att vara noterade på Nasdaq inom utsatt tid kommer vi att överväga att avnotera bolaget", sade Nasdaqs talesperson Karin Tellström till Finwire News (20/5-2024).

Ordföranden försvarar aktien

Trots den djupa krisen försvarar Polestars ordförande Håkan Samuelsson aktien. I en intervju med Dagens Industri (Börskollen 12/6-2024) menar han att aktien är undervärderad och en bra investering."De får en aktie i ett bolag till en väldigt bra värdering. Bilbranschen kommer att elektrifieras, och att investera i de bolag som är med i elektrifieringen tror jag är en bra investering", säger Samuelsson.Han pekar på Polestars starka position inom premiumsegmentet för elbilar och nya modeller på gång som skäl till att tro på bolagets framtid.

Analytikernas syn på krisen

Många analytiker är dock kritiska till Polestars situation och ser stora risker med att investera i aktien just nu. Erik Paulsson, aktiestrateg på Pareto Securities, varnar för den höga volatiliteten."Polestar är en spännande investering, men också en riskfylld sådan. Bolaget är fortfarande i en uppstartsfas och det finns många utmaningar att övervinna innan de kan nå lönsamhet och stabilitet", säger han till Di (12/6-2024).Andra experter pekar på riskerna med produktionsproblem, leveranskedjeutmaningar och osäkerheter kring den globala efterfrågan på elbilar som faktorer som kan förvärra Polestars kris.

Framtidsplaner för att vända skutan

För att vända den negativa trenden har Polestar presenterat offensiva framtidsplaner. Bolaget siktar på att lansera tre nya elbilar fram till 2026 och öka den årliga produktionskapaciteten till 290 000 bilar 2025."Våra nya modeller kommer att utmana de etablerade premiummärkena inom elbilssegmentet och visa att Polestar är en kraft att räkna med", säger vd Thomas Ingenlath i ett pressmeddelande (12/6-2024).Polestar har även säkrat en kreditfacilitet på 1,6 miljarder dollar för att finansiera expansionen. Mycket hänger dock på bolagets förmåga att leverera på sina produktions- och leveransmål för att återvinna förtroendet hos investerare.

FAQ

Varför hotas Polestar av avnotering?


Polestar hotas av avnotering från Nasdaq av två skäl: 1) Bristande regelefterlevnad gällande rapportering till SEC och Nasdaq. 2) Aktiekurs under kritiska 1 dollar i över 30 dagar.

Hur låg är Polestar-aktiens kurs?

Polestar-aktien kollapsade under tisdagen den 6 juni till under 1 dollar per aktie, en kritisk nivå som kan leda till avnotering från Nasdaq.

Vad säger ordföranden om aktien?

Ordföranden Håkan Samuelsson försvarar aktien och menar att den är undervärderad och en bra investering inför bilbranschens elektrifiering.

Vad säger analytikerna om krisen?

Många analytiker varnar för den höga risken och volatiliteten i Polestar-aktien och pekar på utmaningar som produktionsproblem och leveranskedjor som bolaget måste övervinna.

Vilka är Polestars framtidsplaner?

Polestar planerar att lansera tre nya elbilar till 2026, öka produktionskapaciteten till 290 000 bilar per år 2025 och expandera globalt. Bolaget har säkrat 1,6 miljarder dollar i finansiering.

AktieNyheterna ger dig de senaste nyheterna, analyserna och insikterna om aktiemarknaden, investeringar och företag. Håll dig uppdaterad och få en djupare förståelse för finansvärlden.

Explore More Categories

Var först med att hålla dig informerad!

Prenumerera på vårat nyhetsbrev för exklusivt innehåll och expertråd:

Subscribe to our newsletter

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Prenumenera nu!