Polestar-aktien: En elbilsdröm i turbulens

June 12, 2024
2
Aktierblog main image

Polestar aktie: En elbilsdröm i turbulens

Innehållsförteckning

  • Inledning
  • Polestars utmaningar
  • Ordföranden tror på framtiden
  • Analytikernas syn
  • Vad göra med inlösenaktien?
  • FAQ

Elbilstillverkaren Polestar har haft en tuff resa på börsen den senaste tiden. Efter en försenad rapport och hot om avnotering från Nasdaq-börsen står bolaget inför en dubbelkamp mot klockan. Aktieägare uttrycker förvirring och frustration (SvD 12/6-2024) över den sjunkande Polestar-aktien, som nu handlas under skräcknivån på 1 dollar per aktie.

Polestars utmaningar

Polestar har stött på flera hinder på vägen. Bolaget har missat sina leveransmål och varit sena med att offentliggöra sin Q4-rapport för 2023 och Q1-rapport för 2024. Dessa förseningar har lett till att den amerikanska börsoperatören Nasdaq utfärdade en varning (Finwire News 20/5-2024) till företaget för bristande efterlevnad av reglerna.Dessutom drabbas 100 000 småsparare (Dagens Industri) som fått Polestar-aktier efter Volvo Cars utskiftning. De famlar i mörkret medan aktien sätter nya bottenrekord.

Ordföranden tror på framtiden

Trots utmaningarna är Håkan Samuelsson, ordförande för Polestar, optimistisk om aktiens potential. I en intervju med Dagens Industri (Börskollen 12/6-2024) menar han att aktien är en god investering, särskilt för Volvo Cars aktieägare som nu får Polestar-aktier."De får en aktie i ett bolag till en väldigt bra värdering. Bilbranschen kommer att elektrifieras, och att investera i de bolag som är med i elektrifieringen tror jag är en bra investering", säger Samuelsson.

Analytikernas syn

Finansanalytikerna som bevakar Polestar är överlag optimistiska (Affärsvärlden 12/6-2024) om bolagets framtid och potential inom den snabbt växande elbilssektorn. Flera ser aktien som undervärderad och tror på en ljus framtid för Polestar.

Vad göra med inlösenaktien?

För Volvo-ägare som fått inlösenaktier i Polestar finns två alternativ - sälja eller behålla. Enligt Affärsvärlden säljer man för motsvarande 10,2 kr per aktie jämfört med att samma Polestaraktie kostar motsvarande 14,6 kr på börsen i USA, en rabatt på ca 25%.Trots rabatten rekommenderar Affärsvärlden att sälja, då Polestar är en volatil aktie där ett par dåliga nyheter snabbt kan äta upp rabatten. Den som däremot långsiktigt tror på Polestar har ett intressant läge via inlösenaktien.

FAQ

Vad är Polestar för bolag?

Polestar startade 1996 som ett racingföretag, specialist på att trimma Volvobilar och förvärvades 2015 av Volvo Car. Volvo har gjort bolaget till ett premium EV-märke med fokus på elbilar.

Varför har Polestar-aktien gått dåligt?

Polestar har missat sina leveransmål, varit sena med kvartalsrapporter och fått en varning från Nasdaq om risk för avnotering. Detta har skadat förtroendet hos investerare.

Vad säger ordföranden om Polestar-aktien?

Ordföranden Håkan Samuelsson menar att aktien är undervärderad och en bra investering inför bilbranschens elektrifiering.

Vad rekommenderar analytiker om inlösenaktien?

Analytiker rekommenderar att sälja inlösenaktien trots rabatten, då Polestar är en volatil aktie där dåliga nyheter snabbt kan äta upp rabatten.

AktieNyheterna ger dig de senaste nyheterna, analyserna och insikterna om aktiemarknaden, investeringar och företag. Håll dig uppdaterad och få en djupare förståelse för finansvärlden.

Explore More Categories

Var först med att hålla dig informerad!

Prenumerera på vårat nyhetsbrev för exklusivt innehåll och expertråd:

Subscribe to our newsletter

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Prenumenera nu!