Polestar Automotive Holding: En detaljerad analys elbilstillverkaren

June 13, 2024
4
Aktierblog main image

Polestar Automotive Holding: En detaljerad analys elbilstillverkaren

Innehållsförteckning

  • Bakgrund och börsnotering
  • Aktiekursutveckling och volatilitet
  • Teknisk analys och handelssignaler
  • Redovisningsproblem och varningar
  • Ägarstruktur och institutionella investerare
  • Samarbete med Volvo Cars
  • Produktportfölj och framtidsplaner
  • FAQ

Bakgrund och börsnotering

Polestar Automotive Holding, eller bara Polestar som det oftast kallas, är en svensk elbilstillverkare med säte i Göteborg. Bolaget grundades 2017 som en spin-off från Volvo Cars med visionen att utmana den traditionella bilindustrin genom att erbjuda premiumelbilar med banbrytande design och teknik.Efter flera år av utveckling och tester blev Polestar ett publikt aktiebolag i juni 2022 genom en omvänd fusion med en särskild förvärvsföretag (SPAC) till ett värde av 20 miljarder dollar. Detta sågs som en milstolpe för den unga elbilstillverkaren och öppnade dörren för en global expansion. Polestars aktie, som handlas på Nasdaq-börsen i New York under tickern PSNY, inledde sin börsresa med en öppningskurs på 12,58 dollar per aktie den 24 juni 2022.

Aktiekursutveckling och volatilitet

Sedan toppnoteringen på 13,36 dollar per aktie i juni 2022 har Polestar-aktien upplevt en mycket volatil och nedåtgående trend. Enligt Dagens Industri (12 maj 2024) rasade aktien med över 22 procent efter att bolaget presenterat en svag kvartalsrapport med sämre än väntat resultat och sänkta prognoser för helåret. Vid stängning den 12 juni 2024 handlades aktien till endast 3,87 dollar, en nedgång med nästan 71 procent sedan toppnoteringen.

Teknisk analys och handelssignaler

För investerare och traders som följer teknisk analys erbjuder Investing.com detaljerad information och handelssignaler för Polestar-aktien. Deras analyser inkluderar olika tekniska indikatorer som stöd- och motståndsnivåer, pivotpunkter, medelvärdesavvikelser och trendlinjer. Detta kan ge värdefull vägledning för att identifiera potentiella inköps- och säljsignaler baserat på historiska kursmönster.

Redovisningsproblem och varningar

En av de största orsakerna till Polestars aktiekollaps är de allvarliga problem som uppdagats kring bolagets redovisning. I mars 2024 meddelade Polestar att man identifierat felaktigheter i sin finansiella rapportering för 2021 och 2022, vilket innebar att bokslutet för dessa år behövde revideras.Detta ledde till att Polestar två gånger tvingades skjuta upp publiceringen av sin årsredovisning för 2023. Som en konsekvens av detta utfärdade Nasdaq-börsen i maj 2024 en formell varning till Polestar om att bolaget riskerar avnotering om man inte lämnar in en plan för att komma ikapp med rapporteringen inom 60 dagar.

Ägarstruktur och institutionella investerare

Polestar har en bred ägarstruktur med flera stora institutionella investerare. De två största privata aktieägarna är Polestars styrelseordförande Håkan Samuelsson och vd Thomas Ingenlath som fått aktier via optionsprogram.En annan känd aktieägare är skådespelaren Leonardo DiCaprio som investerade privat i Polestar redan 2021 och äger en betydande andel av aktierna. Kinesiska Geely, som äger Volvo Cars, är också en stor ägare i Polestar med cirka 50 procents ägarandel.Enligt ett inlägg på Placera Forum från analysföretaget VH Corp behåller de sitt motiverade värde för Polestar-aktien på 7,60 kronor per aktie, trots den negativa utvecklingen. De menar att den finansiella utvecklingen inte förebådar några större förändringar i deras modell.

Samarbete med Volvo Cars

Polestar har ett nära samarbete med sin tidigare moderbolag Volvo Cars, som fortfarande är en stor aktieägare med 18 procent av aktierna efter att ha delat ut merparten till sina egna aktieägare under 2024.Samarbetet omfattar bland annat gemensam teknik, utnyttjande av skalfördelar genom gemensamma tillverkningsanläggningar och leverantörskedjor. Polestar har även nyttjat Volvo Cars industriella verksamhet genom kontraktstillverkning av några av sina modeller, vilket har förkortat tiden till marknaden och möjliggjort produktion i stora volymer.Enligt en informationsbroschyr från Volvo Cars förväntas det operativa samarbetet inom forskning och utveckling, tillverkning och eftermarknad fortsätta trots den minskade ägarandelen.

Produktportfölj och framtidsplaner

Trots de nuvarande utmaningarna har Polestar en ambitiös produktportfölj med flera nya elbilar på gång de kommande åren. Deras första masstillverkade modell Polestar 2 har fått ett relativt positivt mottagande, och under 2023 lanserades den större Polestar 3 SUV.Nästa år väntas lanseringen av den kompakta Polestar 4, följt av Polestar 5 - en större lyxsedan som ska utmana Tesla Model S. Dessutom planerar Polestar att introducera sin första elbil i budgetsegmentet, Polestar 6, runt 2026.

FAQ

Fråga: Vad är orsaken till Polestars aktiekollaps?

Svar: Det finns flera bidragande orsaker, inklusive problem med redovisningen, likviditetskris med obetalda skulder, och en generell oro kring bolagets framtidsutsikter.

Fråga: Vilka är de största aktieägarna i Polestar?

Svar: De två största privata aktieägarna är styrelseordförande Håkan Samuelsson och vd Thomas Ingenlath. Skådespelaren Leonardo DiCaprio och Geely är också stora ägare.

Fråga: Vad kan hända om Polestar inte lämnar in en plan för rapporteringen?

Svar: Nasdaq-börsen har varnat Polestar om att bolaget riskerar avnotering om man inte lämnar in en plan för rapporteringen inom utsatt tid.Fråga: Vilka nya modeller planerar Polestar att lansera?

Svar: Kommande år väntas lanseringen av Polestar 4, Polestar 5 och Polestar 6 i budgetsegmentet.

Fråga: Hur stort ägande har Volvo Cars kvar i Polestar?

Svar: Efter utdelningen av merparten av aktierna till sina egna aktieägare äger Volvo Cars kvar 18 procent av Polestar.

Fråga: Vad säger analytiker om Polestar-aktiens värdering?

Svar: Analysföretaget VH Corp behåller sitt motiverade värde för aktien på 7,60 kronor per aktie, trots den negativa utvecklingen.

AktieNyheterna ger dig de senaste nyheterna, analyserna och insikterna om aktiemarknaden, investeringar och företag. Håll dig uppdaterad och få en djupare förståelse för finansvärlden.

Explore More Categories

Var först med att hålla dig informerad!

Prenumerera på vårat nyhetsbrev för exklusivt innehåll och expertråd:

Subscribe to our newsletter

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Prenumenera nu!