Polestars aktie analys: Elbilstillverkarens kollaps och turbulenta resa

June 13, 2024
3
Aktierblog main image

Polestars aktie analys: Elbilstillverkarens kollaps och turbulenta resa

Innehållsförteckning

  • Bakgrund
  • Aktiekursutveckling
  • Analytikerperspektiv
  • Utmaningar och hot
  • Framtidsutsikter
  • FAQ

Bakgrund

Polestar, den svenska elbilstillverkaren med rötter i Volvo Cars, har under det senaste året genomgått en turbulent resa på aktiemarknaden. Från att ha varit en lovande aktör inom den snabbt växande elbilsindustrin har bolaget drabbats av en serie motgångar som fått aktiekursen att kollapsa (SvD, 12 juni 2024). Denna dramatiska utveckling har skapat förvirring och frustration bland aktieägare, särskilt de småsparare som fick Polestar-aktier i samband med Volvo Cars utdelning av sitt ägande i bolaget.

Aktiekursutveckling

Polestars aktie, som är noterad på Nasdaq-börsen i New York, har sedan toppnoteringen 2022 tappat hela 94 procent av sitt värde. Enbart under 2024 har aktien fallit med 65 procent (Dagens PS, 12 juni 2024). Denna kollaps har drabbat såväl storägare som styrelseordförande Håkan Samuelsson och vd Thomas Ingenlath, som även den kände skådespelaren Leonardo DiCaprio, som är en av de större privata aktieägarna.

Analytikerperspektiv

Trots den dystra utvecklingen finns det fortfarande analytiker som ser potential i Polestar. Enligt Affärsvärlden (12 juni 2024) bevakas bolaget av åtta mäklarfirmor i USA, och flera av dem är optimistiska inför framtiden. Samtidigt understryker de att Polestar är en volatil aktie där ett par dåliga nyheter snabbt kan äta upp eventuella rabatter.

Utmaningar och hot

En av de största utmaningarna för Polestar är den pågående krisen kring bolagets redovisning. Bolaget har meddelat att det har fel i sin redovisning för 2021 och 2022, vilket gör att man behöver revidera bokslutet. Detta har lett till att Polestar två gånger har tvingats skjuta upp årsredovisningen för 2023, vilket i sin tur har resulterat i en varning från Nasdaq-börsen om risk för uteslutning om man inte lämnar in en plan för rapporteringen.Utöver redovisningsproblemen har Polestar även drabbats av likviditetsproblem (Dagens PS, 29 maj 2024), med 139 ärenden hos Kronofogden för det svenska moderbolaget och dess dotterbolag. Enligt bolagets PR-chef Theo Kjellberg handlar det om "administrativa fel i fakturahanteringen som håller på att åtgärdas".

Framtidsutsikter

Trots de nuvarande utmaningarna finns det fortfarande hopp om en ljusare framtid för Polestar. Bolaget har en stark produktportfölj med flera nya elbilar på gång, och den snabbt växande efterfrågan på elbilar globalt kan gynna Polestar på längre sikt. Mycket hänger dock på bolagets förmåga att återställa förtroendet hos investerare och konsumenter genom att lösa de akuta problemen med redovisning och likviditet.

FAQ

Fråga: Vad är orsaken till Polestars aktiekollaps?

Svar: Det finns flera bidragande orsaker, inklusive problem med redovisningen som lett till försenade årsrapporter, likviditetsproblem med obetalda fakturor, och en generell oro kring bolagets framtidsutsikter.

Fråga: Vilka är de största aktieägarna i Polestar?

Svar: De två största privata aktieägarna är styrelseordförande Håkan Samuelsson och vd Thomas Ingenlath, som fått aktier via ett optionsprogram. Skådespelaren Leonardo DiCaprio är också en stor privat aktieägare.

Fråga: Vad säger analytikerna om Polestars framtid?

Svar: Trots den negativa utvecklingen finns det fortfarande analytiker som ser potential i Polestar på längre sikt, men de understryker att aktien är volatil och känslig för dåliga nyheter.

Fråga: Vad kan hända om Polestar inte lämnar in en plan för rapporteringen?

Svar: Nasdaq-börsen har varnat Polestar om att bolaget riskerar uteslutning om man inte lämnar in en plan för rapporteringen inom utsatt tid.Fråga: Hur påverkas Volvo Cars av Polestars aktiekollaps?

Svar: Volvo Cars är fortfarande en stor ägare i Polestar med 18 procent av aktierna, så de påverkas indirekt av Polestars utveckling. Samtidigt har de delat ut merparten av sitt ägande till sina aktieägare.

AktieNyheterna ger dig de senaste nyheterna, analyserna och insikterna om aktiemarknaden, investeringar och företag. Håll dig uppdaterad och få en djupare förståelse för finansvärlden.

Explore More Categories

Var först med att hålla dig informerad!

Prenumerera på vårat nyhetsbrev för exklusivt innehåll och expertråd:

Subscribe to our newsletter

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Prenumenera nu!