SKF B-aktien: Vi analyserar en industriell gigant

June 20, 2024
3
Företagblog main image

SKF B-aktien: Vi analyserar en industriell gigant

Innehållsförteckning

  • Om SKF
  • SKF B-aktiens nyckeltal
  • Vad säger analytikerna?
  • Nyheter och analyser
  • FAQ

Om SKF

SKF är en global aktör inom lager, tätningar, mekatronik och smörjsystem. Företaget har en lång och stolt historia som sträcker sig ända tillbaka till 1907 när Sven Wingquist grundade Svenska Kullagerfabriken i Göteborg.

Länk till SKF:s hemsida (20 juni 2024)

Idag är SKF en internationell industrijätte med verksamhet i över 130 länder och nästan 45 000 anställda världen över. Deras produktportfölj omfattar kullager, hylsor, lagerhus, radialtätningar och en mängd andra högteknologiska komponenter som används i allt från bilar och vindkraftverk till gruvor och pappersbruk.

SKF B-aktiens nyckeltal

SKF B-aktien Länk till Avanza (20 juni 2024) handlas på Nasdaq Stockholm och ingår i Large Cap-segmentet. Här är några viktiga nyckeltal för aktien:

  • Antal aktier: 455 351 068
  • Sektor: Råvaror
  • P/E-tal: 15,18
  • P/EK-tal: 1,79
  • Direktavkastning: 3,62%
  • Utdelning/aktie (2023): 7,50 kr

Som ni ser har SKF B-aktien ett relativt attraktivt P/E-tal och en stabil direktavkastning. Bolaget har dessutom en lång tradition av att dela ut utdelning till sina aktieägare.

Vad säger analytikerna?

De flesta analytiker ser positivt på SKF:s framtidsutsikter, men det finns en viss spridning i deras rekommendationer och riktkurser. Enligt Länk till Di Analys (20 juni 2024) har DNB Markets nyligen sänkt sin riktkurs för SKF till 235 kr per aktie med rekommendationen "behåll".

Analytikerna lyfter fram SKF:s starka marknadsposition och breda produktportfölj som styrkor, men varnar samtidigt för risker som konjunkturavmattning och ökad konkurrens från lågkostnadsländer.

Nyheter och analyser

Saab i botten på fallande börs

Länk till Di Nyheter (20 juni 2024)

I en dyster börsdag för Stockholmsbörsen stack Saab ut som en av de största förlorarna. Samtidigt gick modejätten H&M mot strömmen och steg på nya siffror som visade att inflationen i Sverige var oförändrad i maj.

DNB spår svag SKF-rapport

Länk till Di Nyheter (20 juni 2024)

Analyshuset DNB Markets har skruvat ned sina estimat för SKF inför deras kommande kvartalsrapport. Detta fick SKF-aktien att handlas ned under fredagen.

Ålandsbanken varnar för Kina

Länk till Di Nyheter (20 juni 2024)

Kinas pandemihantering har satt djupa spår i landets ekonomi, vilket får Ålandsbanken att varna för ökade risker. "Just nu föredrar vi europeisk exponering", säger Lars Söderfjell, aktiechef på banken.

FAQ

Vad är SKF för företag?

SKF är en global industrikoncern som tillverkar lager, tätningar, mekatronik och smörjsystem. Företaget grundades 1907 i Göteborg och är idag verksamt i över 130 länder med nästan 45 000 anställda.

Var handlas SKF B-aktien?

SKF B-aktien är noterad på Nasdaq Stockholm och ingår i Large Cap-segmentet. Aktien handlas även som en ADR på OTC-marknaden i USA.

Vad är ett P/E-tal och vad betyder SKF:s P/E på 15,18?

P/E-talet (price/earnings) visar förhållandet mellan aktiekursen och vinsten per aktie. Ett P/E på 15,18 innebär att aktien handlas till 15,18 gånger den förväntade vinsten per aktie. SKF:s P/E kan anses vara relativt attraktivt värderat.

Vad är direktavkastningen och hur hög är den för SKF B?

Direktavkastningen visar den förväntade utdelningen i förhållande till aktiekursen. För SKF B-aktien ligger direktavkastningen på 3,62% baserat på 2023 års utdelning om 7,50 kr per aktie.

Vilka är de största riskerna med att investera i SKF enligt analytikerna?

Några risker som lyfts fram är konjunkturavmattning, ökad konkurrens från lågkostnadsländer samt generella makroekonomiska utmaningar som inflation och geopolitisk oro.

AktieNyheterna ger dig de senaste nyheterna, analyserna och insikterna om aktiemarknaden, investeringar och företag. Håll dig uppdaterad och få en djupare förståelse för finansvärlden.

Explore More Categories

Var först med att hålla dig informerad!

Prenumerera på vårat nyhetsbrev för exklusivt innehåll och expertråd:

Subscribe to our newsletter

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Prenumenera nu!