Volvo Cars delar ut Polestar-aktier: En djupdykning i den historiska transaktionen

June 13, 2024
3
Aktierblog main image

Volvo Cars delar ut Polestar-aktier: En djupdykning i den historiska transaktionen

Innehållsförteckning

  • Bakgrund
  • Utdelningen av Polestar-aktier
  • Värdet för Volvo Cars aktieägare
  • Processen och tidslinjen
  • Konsekvenser och framtidsutsikter
  • FAQ

Bakgrund

Volvo Cars och den elbilutvecklande spinnoff-verksamheten Polestar har haft en komplicerad relation under årens lopp. Polestar grundades ursprungligen som en prestandagren inom Volvo Cars, men utvecklades senare till ett fristående bolag med fokus på premiumelbilar. Trots att Volvo Cars länge var majoritetsägare i Polestar, har de två bolagen haft olika strategier och utmaningar.

Utdelningen av Polestar-aktier

I mars 2024 fattade Volvo Cars det historiska beslutet att dela ut 62,7 procent av sitt aktieinnehav i Polestar till sina egna aktieägare. Detta beslut godkändes på Volvo Cars årsstämma (Volvo Cars, 8 maj 2024) och innebar en extraordinär värdeöverföring till aktieägarna på cirka 10,4 miljarder kronor, motsvarande ungefär 3,5 kronor per Volvo Cars-aktie av serie B.

Värdet för Volvo Cars aktieägare

Utdelningen av Polestar-aktierna var ett sätt för Volvo Cars att realisera värdet i sitt innehav och överföra detta direkt till aktieägarna. Enligt Aktiespararna (23 februari 2024) värderades de utdelade Polestar-aktierna till 9,5 miljarder kronor baserat på stängningskursen den 22 februari. Detta var en betydande värdeöverföring för Volvo Cars aktieägare.

Processen och tidslinjen

Utdelningen av Polestar-aktierna genomfördes genom ett komplext förfarande med aktiesplit, inlösenaktier och konvertering till svenska depåbevis (SDB) och amerikanska depåbevis (ADS). Enligt Avanza delades först en inlösenaktie ut per Volvo Cars-aktie, där 14 inlösenaktier sedan byttes mot 3 Polestar SDB. Dessa SDB konverterades sedan till Polestar ADS som handlas på Nasdaq i New York.Viktiga datum i processen var:

  • 10 april 2024: Sista dag för handel med Volvo Cars-aktien inklusive rätt till inlösenaktier
  • 15-30 april 2024: Handel med inlösenaktierna på Stockholmsbörsen
  • 8 maj 2024: Avstämningsdag för att erhålla inlösenvederlaget
  • 13 maj 2024: Konvertering av inlösenaktier till Polestar SDB
  • Från 20 maj 2024: Konvertering av SDB till Polestar ADS

Konsekvenser och framtidsutsikter

Genom utdelningen av Polestar-aktierna minskade Volvo Cars sitt ägande i Polestar till 18 procent, men de två bolagen kommer att fortsätta sitt nära samarbete inom forskning, utveckling, tillverkning och eftermarknad. För Volvo Cars innebar transaktionen en möjlighet att fokusera på sin kärnverksamhet, medan aktieägarna fick ta del av det potentiella värdet i Polestar.Framtiden för Polestar som fristående bolag är dock oviss, med utmaningar som likviditetsproblem och en volatil aktiekurs. Mycket hänger på deras förmåga att leverera på sina produktplaner och vinna förtroende hos investerare och konsumenter.

FAQ

Fråga: Hur mycket av Polestar äger Volvo Cars kvar efter utdelningen?

Svar: Efter att ha delat ut 62,7 procent av aktierna äger Volvo Cars kvar 18 procent av de utestående aktierna i Polestar.

Fråga: Vad var värdet på de utdelade Polestar-aktierna för Volvo Cars aktieägare?

Svar: Den extraordinära värdeöverföringen till Volvo Cars aktieägare uppgick till cirka 10,4 miljarder kronor, motsvarande ungefär 3,5 kronor per Volvo Cars-aktie av serie B.

Fråga: Hur gick processen för utdelningen till?

Svar: Det var en komplex process med aktiesplit, inlösenaktier, svenska depåbevis (SDB) och konvertering till amerikanska depåbevis (ADS) på Nasdaq. Viktiga datum var 10 april för sista handel med rätt till inlösenaktier, och från 20 maj för konvertering till ADS.

Fråga: Kommer Volvo Cars och Polestar fortsätta samarbeta?

Svar: Ja, de två bolagen kommer att fortsätta sitt nära samarbete inom forskning, utveckling, tillverkning och eftermarknad trots den minskade ägarandelen.

Fråga: Vad innebär utdelningen för Polestars framtid som fristående bolag?

Svar: Polestar står nu inför utmaningar som likviditetsproblem och en volatil aktiekurs som fristående bolag. Deras framtid hänger på förmågan att leverera på produktplanerna och vinna förtroende hos investerare och konsumenter.

AktieNyheterna ger dig de senaste nyheterna, analyserna och insikterna om aktiemarknaden, investeringar och företag. Håll dig uppdaterad och få en djupare förståelse för finansvärlden.

Explore More Categories

Var först med att hålla dig informerad!

Prenumerera på vårat nyhetsbrev för exklusivt innehåll och expertråd:

Subscribe to our newsletter

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Prenumenera nu!